Není řízek, jako řízek

Maso je součástí lidského jídelníčku od dob pravěku a za celá tisíciletí jeho konzumace se změnila samozřejmě také příprava tohoto pokrmu, poskytujícího našemu organismu cenné látky. Ne vždy bylo ale všem dostupné v dostatečném množství. Velký podíl na tom měly války, epidemie a požáry, které eliminovaly, jak počet divokých, tak i domácích zvířat, a také míru lidské populace, která byla schopná se o přísun masa postarat.
Řízky smažící se na pánvi
Ani v současné době není pro mnohé obyvatele zeměkoule tato potravina dostupná. Pro našince ovšem vidina pěkného kousku masa není vůbec vzdáleným snem a můžeme si jej upravit dle své libosti. Například jako smažený řízek, na němž si už dokonce pochutnával sám císař Josef I. Tehdy tento rozklepaný plátek telecí kotlety dvorní kuchař obalil pouze ve strouhance z bílé housky a vynechal sýr parmezán, který tehdy v kuchyni chyběl a nahradil ho moukou. Aby strouhanka na řízku dobře držela, použil ještě rozšlehané vejce, a tak se zrodila pochoutka jménem smažený vídeňský řízek. Dnes v našich končinách používáme k přípravě řízků různé druhy masa, obvykle z kýty, nebo kotlety.Ale zkusili jste například připravit řízek z kachního masa?Jde o neobyčejně delikátní záležitost, která obohatí váš stůl, velmi mile překvapí vaše chuťové buňky, a která zaručeně uspokojí i dětské strávníky. Jen je třeba věnovat více času vykostění masa. Také je důležité ho naklepat velmi zlehka do stejné výšky, aby se smažilo všude stejnoměrně. Vhodné je maso na jeden den naložit do soli a oleje. Poté už připravujte v klasickém trojobalu a podávejte například se šťouchanými bramborami, doplněnými například salátkem z nakládaných hříbků a cibulek.
Různé druhy masa poskládané v řeznictví v chladící vitríně
Nechte se inspirovat https://www.onlinechlap.cz/rizek-ma-dlouhou-historii/ trochu jiným druhem masa, k přípravě vynikajícího pokrmu, který ocenil a velmi často si nechával připravovat i samotný císař Josef I. se svojí rodinou.